Szerencsejáték-függőség

szerencsejatek-fuggoseg-kezelese-okai

A szerencsejáték-függőség, vagy más néven szerencsejáték-kényszer vagy szerencsejáték- rendellenesség olyan viselkedési függőséget jelent, amelyet a szerencsejátékok iránti olthatatlan kényszer jellemez, függetlenül az egyénre vagy másokra gyakorolt káros következményektől. Az ebben a rendellenességben szenvedő személyek kitartóan részt vesznek a szerencsejátékokban, még akkor is, ha tisztában vannak a pénzügyi, szociális, érzelmi és fizikai egészségükre gyakorolt káros következményekkel.

A szerencsejáték-függőség jelensége magában hordozza a lehetőséget, hogy az egyéneket egyetemesen sújtja, túllépve a kor, a nem vagy a társadalmi-gazdasági rétegződés korhatárain.

A szerencsejáték-függőség típusai

Kaszinó szerencsejáték-függőség: Jellemzője a kaszinókörnyezetben megnyilvánuló kényszeres viselkedés, különösen az asztali játékok, a nyerőgépek és a videópóker, ahol képtelenség szabályozni az időbeli vagy pénzbeli befektetést.

Sportfogadás-függőség: A sportversenyekre való fogadással kapcsolatos megszállottság, amely hagyományos, élő vagy fantázia sportformátumokat foglal magában, és amely gyakran az esemény kimenetelére alapozott túlzott szerencsejátékokban csúcsosodik ki.

Online szerencsejáték-függőség: Az online játékplatformokon való részvétel, beleértve a virtuális kaszinókat, sporteseményeken való fogadásokat és a pókert, ahol a könnyen elérhető hozzáférés és az anonimitás szempontja kényszeres szerencsejáték-gyakorlatokat szül.

Lottófüggőség: A lottószelvények vagy kaparós sorsjegyek szüntelen vásárlása, amelyet a jelentős anyagi haszonszerzésre való törekvés motivál, ami túlzott kiadásokhoz és ebből fakadó pénzügyi nehézséghez vezet.

Jellemzők

A szerencsejátékkal való foglalatosság: A szerencsejátékra való szüntelen töprengés, beleértve a közelgő szerencsejátékok tervezését és a szerencsejátékokhoz szükséges pénzügyi források megszerzésére irányuló eszközök kitalálását.

Az irányítás elvesztése: A szerencsejátékos viselkedés csökkentésére vagy abbahagyására irányuló ismételt, sikertelen erőfeszítések előfordulása, függetlenül a szerencsejátékkal való felhagyás kifejezett vágyától.

Veszteségek üldözése: A szerencsejátékhoz való visszatérés kényszere az elvesztett pénzeszközök visszaszerzése érdekében, ami gyakran az egyre növekvő pénzügyi veszteségek káros körforgását vonja maga után.

Pénzügyi problémák: Jelentős adósságok felhalmozása, tiltott tevékenységekben való részvétel a szerencsejáték-szokások finanszírozása érdekében, vagy a szerencsejátékkal kapcsolatos pénzügyi veszteségek következtében bekövetkező pénzügyi pusztulás.

A szerencsejáték-függőséghez hozzájáruló tényezők

Pszichológiai: Az olyan egyének, akiknél bizonyos pszichológiai rendellenességek, például depressziós állapotok, szorongásos megnyilvánulások vagy kényszerbetegségek jelentkeznek, fokozottan érzékenyek lehetnek a szerencsejáték-függőségre. A szerencsejátékok izgalmas élménye pillanatnyi megkönnyebbülést nyújthat a kedvezőtlen érzelmi állapotoktól, ami elősegítheti a visszatérő szerencsejátékos viselkedést.

Biológiai: Bizonyos egyének örökölhetnek genetikai hajlamot az addiktív viselkedésre. A neurobiológiai folyamatok, különösen azok, amelyek az agy jutalomáramköreit és az olyan neurotranszmittereket, mint a dopamin, érintik, kulcsfontosságúak a szerencsejáték-függőség kialakulásának elősegítésében.

Társadalmi és környezeti hatások: A szerencsejáték-gyakorlatok normalizálása vagy a szerencsejáték-tevékenységekben részt vevő kortársakkal és családtagokkal való  kapcsolat fokozhatja a függőség kialakulására való hajlamot.

Személyiségjegyek: Bizonyos személyiségjegyek, beleértve az impulzivitást, a kockázatvállalásra való hajlamot és az unalom állapotainak megtapasztalására való hajlamot, sebezhetőbbé tehetik az egyént a szerencsejáték-függőségre. Ezek a tulajdonságok tartós vágyat ébreszthetnek a szerencsejátékkal járó izgalom és kiszámíthatatlanság iránt.

A szerencsejáték-függőségnek tulajdonított hatások

Pénzügyi következmények: A szerencsejáték-függőség jelenségét gyakran mély pénzügyi nehézségek kísérik, amelyek jelentős adósságterhekben, a csőd lehetőségében és a megtakarítási tartalékok kimerülésében nyilvánulhatnak meg. Az egyének kölcsönök felvételéhez vagy a hitelkártyák túlzott igénybevételéhez folyamodhatnak, ami a pénzügyi bizonytalanság állapotát idézi elő.

Érzelmi és pszichológiai következmények: A szerencsejáték-függőségben szenvedők gyakran küzdenek fokozott stresszel, szorongással és depressziós tünetekkel. Az érzelmi következmények bűntudatot, szégyenérzetet és csüggedtségérzetet kelthetnek, amelyek tovább bonyolítják a meglévő mentális egészségügyi kihívásokat.

A kapcsolatokra gyakorolt hatás: A szerencsejáték-függőség gyakran okoz feszültséget a családi és társadalmi kapcsolatokban. Az olyan kihívások, mint a csalás, a pénzügyi nehézségek és az érzelmi eltávolodás konfliktusokhoz, a kommunikáció hatékonyságának csökkenéséhez, és bizonyos esetekben a párkapcsolatok vagy házasságok felbomlásához vezethetnek.

Hogyan ne váljunk függővé

Határértékek beállítása: Mind az időbeli, mind a szerencsejátékkal kapcsolatos pénzügyi kötelezettségvállalások tekintetében szigorú korlátokat kell felállítani és betartani. Használja a szerencsejáték-platformok által biztosított mechanizmusokat és funkciókat a korlátok kijelölésére és a kötelezettségvállalás felügyeletére.

Tartózkodjon a szerencsejáték mint megküzdési stratégia használatától: válasszon egészségesebb megküzdési mechanizmusokat a stresszhatások és érzelmi megpróbáltatások kezelésére, mint például a testmozgás, a hobbi, vagy keressen szakmai útmutatást terápián keresztül, ahelyett, hogy a szerencsejátékhoz folyamodna menekülési formaként.

A kiváltó tényezők tudatosítása: Ismerje fel azokat a lehetséges körülményeket vagy érzelmi állapotokat, amelyek szerencsejáték-indulatokat válthatnak ki, és dolgozzon ki stratégiákat e provokációk megkerülésére vagy hatékony kezelésére.

Jól megalapozott életmód kialakítása: Vegyen részt különféle tevékenységekben és érdeklődési

körökben, amelyek eredményesek.

kiteljesedés és elégedettség, biztosítva, hogy az egyén élete a magánéleten túlmenően is sokféle tevékenységet foglaljon magában a szerencsejátékok birodalma.

Minimalizálja a magas kockázatú környezetnek való kitettséget: Tartózkodjon az olyan helyektől vagy vállalkozásoktól, amelyek elősegíthetik vagy normalizálhatják a szerencsejátékot, mint például a szerencsejáték-intézmények vagy online fogadási platformok, különösen, ha csábítóan csábítóak.

Vegyen részt a pénzügyi felügyeletben: Szorgalmasan ellenőrizze pénzügyi helyzetét, és tartózkodjon a szerencsejátékok céljára történő hitelfelvételtől vagy hitelfelvételtől. Célszerű költségvetési tervet kidolgozni és szisztematikusan nyilvántartani a kiadásokat, hogy enyhítse az esetleges pénzügyi terheket.