Hogyan tanuljunk meg pókerezni

A póker egy szórakoztató kártyajáték, amelyhez a játékosoknak nem csak szerencsére, de ügyességre és egy jól működő stratégiára is szükségük van. De ne aggódj, nem kell profi pókerjátékosnak lenned ahhoz, hogy jó legyél ebben a játékban és pénzt nyerj. Elég, ha tisztában vagy az alapokkal és folyamatos gyakorlással arra törekszel, hogy tovább fejleszd a képességeidet.

Az alábbiakban bemutatjuk a póker alapvető szabályait és adunk pár hasznos tippet a játékhoz.

A póker alapszabályai

A pókernek számos változata létezik (pl. Texas Hold’Em, Omaha, 7 Card Stud), így a konkrét játékszabályok mindig az adott változattól függenek. De a cél minden pókerjátékban az, hogy a játékos az ellenfeleknél erősebb kártya-kombinációt (pókerkezet) rakjon ki a kártyákból és elvigye az asztal közepén lévő kasszát.

A játékhoz egy 52 lapból álló francia kártya paklira van szükség. Van azonban néhány változat, amelyet több paklival vagy egy-két extra kártya (Jokerek) hozzáadásával kell játszani.

A pókerben 4 szín van:  a kőr (piros szív), a káró (piros rombusz), a treff (fekete háromlevelű lóhere), és a pikk (fekete lándzsahegy). Ezek a színek mind egyenértékűek.

A játék menete

Attól függően, hogy melyik pókerváltozatot választod, a játék főbb lépései különbözőek lehetnek. A legnépszerűbb pókerváltozat, a Texas Hold’Em esetén a játék menete a következőképpen alakul:

  1. Az osztótól balra ülő játékos betesz egy kis tétet (kis vak), a következő játékos pedig egy nagyobb tétet (nagy vak). Ezt követően az osztó minden játékosnak két lefelé fordított lapot oszt.
  2. A nagy vak utáni játékos megkezdi a licitet. Itt három lehetőség közül választhat: tarthatja a tétet, emelhet, vagy dobhat. Minden további játékosnak ugyanezek a lehetőségei vannak. Ha emelésre kerül sor, akkor addig megy körbe a licit ameddig minden egyes játékos nem emel vagy dob.
  3. Az osztó három közös lapot oszt. Ismét egy licitkör következik, ahol a kis vak kezd. Passzolhat, nyithat, vagy dobhat. Ha valamelyik játékos betesz egy nyitó tétet, akkor a következő tarthatja a tétet, emelhet, vagy dobhat.
  4. Az osztó lerakja a negyedik közös lapot. Egy újabb kör licitálás következik.
  5. Az ötödik közös lap is kiosztásra kerül. Mindenki újra licitálhat.
  6. A játékosok felfedik a lapjaikat. Az a játékos nyer, aki a legjobb pókerkezet tudja felmutatni.

Pókerkezek

Minden pókerkéz 5 kártyalapból áll és mindig az erősebb kéz nyer. Az alábbiakban megtalálod a pókerkezek rangsorát a legerősebbtől a leggyengébbig:

  1. Royal flöss. Egy ász, király, dáma, bubi és 10-es lap ugyanabból a színből.
  2. Színsor. Öt sorba rendezhető egyszínű lap.
  3. Póker. Négy ugyanolyan számú vagy jelű lap és egy másik tetszőleges lap.
  4. Full. Három ugyanolyan számozású vagy jelű lap és egy pár (két ugyanolyan számozású vagy jelű lap).
  5. Flöss. Öt tetszőleges lap ugyanabból a színből.
  6. Sor. Öt tetszőleges sorba rendezhető lap.
  7. Drill. Három ugyanolyan számozású vagy jelű lap és két tetszőleges lap.
  8. Két pár. Két pár és egy tetszőleges lap.
  9. Egy pár. Egy pár és három tetszőleges lap.
  10. Magas lap. Pókerkéz pár nélkül, ahol a legmagasabb értékű kártyát veszik figyelembe.

A pókerstratégia fontossága

Ha nyerő pókerjátékossá szeretnél válni, mindenképp meg kell tanulnod pár alapvető pókerstratégiát. Ezek segítségedre lehetnek majd a saját stratégiád kidolgozásánál is.

Ha már tisztában vagy az alapvető játékszabályokkal, memorizáltad a pókerkezek rangsorát, és képbe kerültél az olyan alap pókeres kifejezésekkel mint a tét, emelés és dobás, nyugodtan elkezdhetsz játszani. Majd később, ha már szereztél egy kis tapasztalatot a pókerben, letesztelheted a különböző haladó pókerstratégiákat (pl. a feszes, laza, agresszív vagy passzív stratégiát) is.

Hasznos tippek kezdőknek

Kezdőként nagyon sok dologra oda kell figyelned. Íme pár tipp, ami hasznodra válhat a játék során:

  • Játssz egy jó hírnevű, engedéllyel rendelkező kaszinóban! A MostBet például remek választásnak bizonyulhat, ha egy izgalmas pókerjátszmára vágysz.
  • Ne játssz meg minden leosztást! A legtöbb kezdő gyakran beleesik ebbe a hibába.
  • Ne vidd túlzásba a blöffölést!
  • Tartsd a hosszú távú célt a szemed előtt! Mindenkinek, még a legjobb játékosoknak is vannak vesztes szériái.
  • Mindig tartsd észben, hogy milyen lapjaid vannak és melyek a közös lapok!
  • Gyakorolj először demó módban online!
  • Elemezd az ellenfeleidet!

Hol játssz

Az, hogy online szeretnél-e pókerezni vagy egy hagyományos kaszinóban, az teljes mértékben rád van bízva. Azonban jobb ha tudod, hogy van pár különbség a két játékforma között. Online például sokkal több lehetőséged van a tanulásra. Játszhatsz virtuális pókert egy számítógép ellen (akár valódi tét nélkül is) vagy kipróbálhatod az élő osztós pókert is. A MostBet oldalán streamelt játszmáknak köszönhetően pedig azt is megfigyelheted, hogy más játékosok milyen stratégiákat alkalmaznak.