Online kaszinók és az adófizetés: amit a játékosoknak tudniuk kell

Az online kaszinójátékok népszerűsége évek óta töretlen a különböző operátorok által kínált széles játékválasztéknak köszönhetően. Ezekkel a játékokkal kapcsolatban azonban gyakran felmerül egy kérdés, amely sokak számára komoly fejtörést okoz: Kell-e a játékosoknak adót fizetniük az online kaszinó nyereményeik után? 45

Az alábbiakban eláruljuk mi az, amit a játékosoknak tudniuk kell az online kaszinózásból származó nyeremények adózásával kapcsolatban.

Országonként eltérő szabályozás

Az online kaszinójátékokból származó nyeremények adózása szempontjából nagy különbségek lehetnek az egyes államok között. Míg számos országban a játékosokat adófizetési kötelezettség terheli a szerencsejátékokból származó jövedelmeik után, addig más országokban teljes mértékben vagy részben mentesülnek ezen kötelezettség alól. Ez persze országonként más és más adózási szabályokat és adókulcsokat von maga után.

Mindezek alapján különösen fontos, hogy ha egy játékosnak valamilyen internetes kaszinójátékból nyereménye származik, mielőbb tájékozódjon a saját országának adójogszabályairól.

A magyar jogszabályi környezet

Magyarországon adózás szempontjából különbséget kell tenni az országban legálisan működő és a külföldi online kaszinókban szerzett nyeremények között. Ez azért lényeges, mert az előbbi csoportba tartozó nyeremény nem számít jövedelemnek, így az után a játékosnak nem kell adóznia. Adófizetési kötelezettsége mindössze a szolgáltatónak áll fenn a magyar állam felé.

De honnan tudja egy játékos, hogy a nyereménye egy Magyarországon legálisan működő online kaszinóban vagy egy külföldi tulajdonú engedély nélküli kaszinóoldalon keletkezett?

Szerencsére a vonatkozó törvényi szabályozásnak köszönhetően erre a kérdésre egyértelmű választ lehet adni.

A szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvény 3.§ (1b) pontja értelmében online kaszinójátékot kizárólag a hazánkban játékkaszinó üzemeltetésére vonatkozó koncesszió jogosultja szervezhet. A jelenleg engedéllyel rendelkező online kaszinók honlapjáról a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága külön nyilvántartást vezet. Így amennyiben a játékos az ezen a listán megtalálható kaszinók egyikében tett szert nyereményre, adózási szempontból további teendője nincsen. A nyereményösszeget még csak bevallania sem szükséges.

Ezzel szemben azok a nyeremények, melyek egy az ország területén elérhető, de állami engedéllyel nem rendelkező online kaszinóban keletkeztek, adókötelesek. Így a nyertesnek ezen jövedelmei után mind személyi jövedelemadó-előleget (15%), mind szociális hozzájárulási adót (15,5%) fizetnie kell. Az szja-előleg megfizetésére vonatkozó határidő mindig a szerzés negyedévét követő hónap 12. napja.

Fentieken túl fontos megjegyezni, hogy a magyar jogszabályok itt nevesítenek egy kivételt. A külföldi jackpot rendszerből származó nyeremények után a játékosnak nem kell adóznia. Az adóelőleg és a szociális hozzájárulás összegét ugyanis a kaszinó üzemeltetőjének kell levonnia a nyereményből és megfizetnie a magyar állam részére. Azonban a nyertes köteles feltüntetni a nyereményösszeget az éves adóbevallásában, mivel az jövedelemnek számít.

Gyakorlati példa az adófizetési kötelezettség megállapítására

Tegyük fel, hogy egy játékos a MostBet kaszinó oldalán az ún. Coin Volcano játékban megnyeri a főnyereményt. Tekintettel arra, hogy a MostBet honlapja nem szerepel a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának közhiteles engedélynyilvántartásában, a nyereménynek adókötelesnek kellene lennie. Azonban a külföldi jackpot rendszerből származó nyereményekre vonatkozó jogszabályi kivétel miatt a nyertesnek elég a nyereményösszeget bevallania az adóhatóság felé. Adót nem kell ez után az összeg után fizetnie.

Adófizetés elmulasztása esetén kiszabható büntetések

Az a játékos, amely nem tesz eleget a fent említett adókötelezettségének (nem vallja be adóköteles jövedelmét és nem fizeti meg a vonatkozó szja-adóelőleget és szociális hozzájárulási adót), mulasztást követ el. Magánszemély esetén a mulasztási bírság általános mértéke 200 ezer forintig, nem természetes személyek esetén 500 ezer forintig terjedhet.

Adóelkerülési gyakorlatok

Természetesen a kaszinóiparban is előfordul, hogy a játékosok megpróbálják elkerülni az adófizetést. Ennek egyik módja a kriptovaluta kaszinókban történő játszás. Ezek a kaszinók nagyfokú anonimitást biztosítanak a játékosaik számára, így az adóhatóságoknak jóval nehezebb az egyes nyerteseket beazonosítaniuk, mint egy hagyományos online kaszinó esetében. Emellett a játékosok gyakran külföldi számlákat adnak meg a nyereményösszegek kaszinó általi kifizetéséhez abban bízva, hogy a tranzakció a magyar adóhatóság előtt észrevétlen marad. Ezek a gyakorlatok azonban jogi szempontból adóelkerülésnek számítanak és súlyos jogkövetkezménnyel járhatnak.